Školní jídelna Mělník
Školní jídelna Mělník

Vaříme s chutí

Naše výdejny

Jídlo si můžete objednat přes webový portál Strava.cz

Objednat jídlo online

Hodnocení jídelníčku

Jídelní lístek základní školy nabízí dětem výběr ze dvou jídel každý den. Každodenní výběr ze dvou jídel se dětem v dnešní době jeví jako samozřejmost. Nicméně pro vedoucí stravování je vždy náročnější sestavit jídelníček při dvojnásobném počtu jídel, ve kterém budou nabízeny dva stejně atraktivní a současně plnohodnotné pokrmy při naplnění všech zásad správné výživy. Uvedené školní jídelně se daří naplňovat tyto cíle.

Na první pohled je v jídelníčku nutno ocenit různorodou a pestrou nabídku receptur, surovin i technologických postupů. Dětem jsou nabízena jídla tradičně oblíbená, ale i jídla, se kterými se děti mohou setkat zcela poprvé (žralok, kuskus, sójové kostky), což je z hlediska formování stravovacích návyků (nevytváření předsudků k některým jídlům) velmi žádoucí.

Polévky

V hodnoceném jídelníčku jsou nabízeny vydatně polévky zeleninové, obohacené navíc hodnotnými zavářkami (ovesné vločky, pohanka). Dále jsou v nabídce polévky obsahující jako hlavní ingredienci obiloviny - jáhly a kroupy, které jsou z nutričního hlediska velmi ceněné. Jáhly představují pro děti lehce stravitelnou formu obilovin, bohatou na železo, vitaminy skupiny B a prospěšné tuky, stejně tak i ječné kroupy jsou lehce stravitelné a bohaté na vitaminy skupiny B, navíc obsahující určitý druh vlákniny (beta-glukany), která se podílí na snižování cholesterolu v krvi. V nabídce polévek najdeme dále luštěninové polévky, které jsou v měsíci celkem 3x, což je správné, protože dětem poskytují nejen rostlinné bílkoviny, ale také vlákninu. K nutriční hodnotě polévek přispívají špaldové knedlíčky a kuskus v masových polévkách.

Polévky nabízené v jídelníčku dodají dětem v zimních měsících lehce stravitelné živiny a vitaminy a současně doplní i tekutiny.

Hlavní pokrmy

Hlavní pokrmy nejčastěji zastupují masové pokrmy, které jsou hrazeny masem vepřovým, hovězím, drůbežím, v hojné míře rybím masem a zpestřením je také maso králičí. U rybích pokrmů velmi oceňuji jejich četnost v měsíci (5x) při použití různých druhů ryb (pangasius, tuňák, žralok) a různých technologických úprav (na zelenině, zapečené se sýrem, žralok na peperonátě, tuňáková pizza vlastní výroby). Takováto pestrá nabídka vzbuzuje u dětí povědomí o tom, že ryby na různý způsob lze konzumovat s chutí a častěji.

Přílohy k masovým pokrmům jsou vhodně zvolené a v rámci týdne se objevují prakticky všechny možné varianty. Malou připomínku mám pouze k podávání houskových knedlíků, které jsou i při dvou výběrech v měsíci poměrně často (5x) a lze je v některých případech zaměnit například za těstoviny. Pro zpestření je možné v měsíci zařadit také rýži natural, nebo různé druhy těstovin (celozrnné, amarantové).

U bezmasých slaných pokrmů mohou děti volit opět z pestré nabídky pokrmů (halušky se zelím, brokolicové medailonky, sójové kostky na houbách, bramborový guláš) a velmi vítané jsou luštěniny. U luštěnin je opět ceněné jejich časté zařazení do jídelníčku a to nejen v klasických úpravách (čočka na kyselo, hrachová kaše), ale také ve formě čočkového salátu nebo jako součást kovbojského guláše, což může být pro děti s menší oblibou luštěnin přijatelnější forma. Luštěniny je vhodné kombinovat s obilovinami (s pečivem, s rýží, s kroupami), čímž docílíme toho, že pokrm obsahuje kompletně plnohodnotné bílkoviny.

Ovoce a zelenina

Zeleniny je v jídelníčku, dle mého úsudku, dostatek. Zelenina je přítomna jednak v polévkách a v hlavních chodech a dále je podávána ve formě salátů či zeleninové oblohy. Využity jsou všechny formy, díky tomu se zelenina v jídelníčku objevuje každý den, a tudíž její nedostatek ve stravě dětí v tomto jídelníčku určitě nehrozí.

Podobně je to i s ovocem, které se v jídelníčku objevuje pravidelně 2x týdně.

Mléko a mléčné výrobky

Ačkoliv bývá tato skupina potravin někdy problematická, pokud se týká naplnění spotřebního koše, v tomto případě bych usuzovala na pravý opak. V jídelníčku je mléko nejen součástí hlavních pokrmů (sýrová omáčka, koprová omáčka, bramborové kaše, rýžová kaše), ale hlavně je mléko vždy v nabídce mezi nápoji, kde se objevuje opět pravidelně (1-4x týdně) podle charakteru hlavního jídla.

Mléčných výrobků v jídelníčku registruji opět dostatečné množství, a to ve formě sypaného sýra, smetany a tvarohu v pokrmech, tvarohu v dezertech apod. Nabídku je možné rozšířit také o kysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry apod.), které příznivě působí na trávicí trakt.

Nápoje

Nápoje ve stravě dětí mají také své místo, vzhledem k jejich celkové denní potřebě. Oceňuji široký výběr nápojů i to, že děti mohou volit z nabídky mezi nemléčným nápojem a mlékem. Ovocné čaje a vitaminové nápoje je možné také doplnit o bylinné čaje (mátový, rooibos), zelené a slabé černé, které svou antioxidační aktivitou přispívají k ochraně organizmu před škodlivými látkami ze zevního prostředí.

Klady jídelníčku

Dostatečné množství luštěnin (v polévkách i hlavních jídlech)

Dostatečné množství rybího masa v hlavních pokrmech

Dostatečné množství zeleniny (v polévkách, hlavních chodech, v salátech)

Zařazování nutričně hodnotných surovin

Pravidelná nabídka čerstvého ovoce

Pravidelná nabídka mléka a dostatek mléčných výrobků

Závěr

Jídelníček dle mého názoru naplňuje bez zásadních připomínek požadavky školního stravování a zásady správné výživy. I při výběru ze dvou jídel hodnotím jídelníček jako plnohodnotný a pestrý, s nápaditými recepturami. Snahu této školní jídelny o zdravé a chutné pokrmy je v tomto případě nutné ocenit.

Hodnocení provedla:

Mgr. Zlata Piskáčková

Ústav preventivního lékařství

Masarykova univerzita Brno

V Brně dne 19. 2. 2010

Hodnocení jídelníčku - dokument ke stažení

Vývařovny

O nás

 

O nás

Školní jídelna je zapojená do projektů Škola plná zdraví a Stop obezitě.

Pro koho vaříme

ZŠ Jindřicha Matiegky
www.zsjm-me.cz

ZŠ Jungmannovy sady
www.zsjungsady.cz

ZŠ Pšovka
www.zspsovka.cz

ZŠ J.Seiferta 148
www.seifert-melnik.cz

 

iDatabaze

logo

A takto to vypadá v našich výdejnách